woensdag 31 oktober 2007

Trick or treat

Griezelen met heksen, weerwolven, vampiers of een lichtgevende pompoen naast de voordeur. Hoever kunnen we gaan met Halloween? Nog steeds is er onduidelijkheid onder christen over Halloween. Is het een onschuldig uit Amerika overgewaaid feest of kunnen we er als christenen niet aan mee doen? Hieronder volgt een verhaal over de oorsprong en symbolen van Halloween.

Allereerst het tijdstip. De oude naam is Oidhche Shamna wat betekent de wake van Samhain (= de god van de dood). De kelten geloofden dat deze god op 31 oktober de geesten van de mensen die dat jaar gestorven waren losliet. De mensen moesten van de druiden (= Keltische priesters) de vuren in huis doven. Dan legden de priesters nieuwjaarsvuren aan met eikentakken en offerden een deel van de oogst, dieren en zelfs mensen (= bonfire: vuur van beenderen). De mensen dansten om de vlammen om de boze geesten weg te jagen en verkleedden zich om onherkenbaar te zijn. Later werd het feest door de Paus veranderd in een christelijk feest, een herdenkingsdag voor de martelaren. De avond ervoor werd Allerheiligenavond - All Hallow's Eve, wat verbasterde tot Halloween.

Dan het uitdelen van snoep aan kinderen die trick or treat roepen. Van oorsprong is het een offer, zodat de geesten je met rust zouden laten en je niet vervloekt werd.

De pompoen komt van Jack O' Lantern. Jack was een gierige dronkaard. Toen de duivel zijn ziel kwam halen, daagde hij hem uit om in een boom te klimmen. Hij kerfde gauw een kruis in de barst, waardoor de duivel er niet meer uitdurfde. Jack liet de duivel beloven nooit meer zijn ziel op te eisen. Dus toen Jack stierf, kwam hij bij de hemelpoort, waar hij niet binnen werd gelaten. Daarna kwam hij bij de duivel, maar die hield zijn woord. Jack kon nergens meer heen en moest blijven ronddolen. Om zijn weg bij te lichten, gebruikte hij een raap met een kooltje erin. Omdat een pompoen handiger was, werd dit het symbool van de dolende ziel.

Iedereen is vrij om te beslissen of hij een pompoen neer wil zetten en of hij kinderen aan de deur snoep wil geven, maar het is wel belangrijk om de achtergrond te kennen.

Geen opmerkingen: