zondag 1 juli 2007

Beth Haim, plek van de tegenstellingen.

Als je de woordenwaterval van de gids op Beth Haim in rustiger stromen kan indammen, ga je pas beseffen op wat voor unieke plek je gelopen hebt.
Het eerste graf meteen al, "Gij zult u geen gesneden beeld maken", inderdaad met een afbeelding van David met harp én een aantal instrumenten die in zijn tijd nog niet bestonden. Alsof dat nog niet erg genoeg is kwamen we aan het einde van het veld nog een zerk tegen met een afbeelding van G'd!
Een simpele steen van een heel rijk mens, een slaaf die Jood geworden was en geen slaaf genoemd mag worden, een piraat die een prinselijke begravenis kreeg, een zerk met de boodschap om de doodsengel een huis verder te jagen, terwijl de grootste publiekstrekker het onopvallenste, meest onleesbare graf is van de vader van Spinoza.
Huiselijkheid wordt uitgebeeld door gordijnen af te beelden en tentvormen te gebruiken, terwijl op andere nog de gewoonte van doodshoofd met knekels aangeven dat het aardse lichaam niet langer bewoond is.
Hutje mutje, zelfs gestapelde graven op het oude gedeelte in contrast met een grote leegte op de plek waar door de holocaust de mensen niet "thuis" begraven konden worden.
Er vliegt een vlindertje waar het volgens de bioloog eigenlijk niet vliegen kan op een plantje die er eigenlijk niet mag groeien en op z'n Limburgs ook nog "Hemelsleutelke" heet. Om de stenen in goede conditie te houden moeten ze juist onder de luchtvervuiling komen te zitten. Zand voor hygiëne op de vloer van het wassingshuisje mag van de GGD niet meer vanuit het oogpunt van hygiëne.
Achter alles een verhaal en een verklaring op de begraafplaats van de Portugees-Spaanse Joden, die vanwege de Spaanse overheersing in Nederland met Israelitisch aangesproken wilden worden. Een middag met natte voeten en een stralende zon en te weinig tijd om alles te kunnen zien en te bevatten.
Egbert

Geen opmerkingen: